1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Waterwratjes bij je kindje

    Gepubliceerd op: 9-15-2020Bewerkt op: 9-19-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 9-15-2020Bewerkt op: 9-19-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Waterwratjes zie je vaak bij kleuters en peuters. Deze wratjes kunnen gelukkig geen kwaad voor je kindje, maar toch kan het vervelend zijn. Hoe ontstaan waterwratjes en wat kun je eraan doen?

    Waterwratjes herkennen

    Waterwratjes zijn pukkeltjes op de huid van je kindje in de vorm van een bolletje. Ze komen vooral voor bij kinderen tussen de 1 en 4 jaar. Het zijn huidkleurige, glanzende, bolvormige bultjes gevuld met vocht, tussen de 1 tot 8 mm groot. Vaak vind je ze in groepjes bij elkaar, waarin de aantallen hoog op kunnen lopen, soms zijn het wel meer dan 100 waterwratjes.

    Ze kunnen over het hele lichaam zitten, maar meestal vind je ze op de romp. Het wordt veroorzaakt door het pokkenvirus, maar niet hetzelfde pokkenvirus die normale wratten veroorzaken. Je kindje heeft weinig last van waterwratjes, alhoewel ze soms wel kunnen jeuken.

    Oorzaak waterwratjes

    Waterwratjes worden dus veroorzaakt door een virus. Het virus bevindt zich in het vocht van de wratjes. Als je kindje in contact komt met dit vocht, kan je kindje het ook krijgen. Dat kan gebeuren door contact met een kindje dat al waterwratjes heeft, bijvoorbeeld tijdens het spelen of zwemmen. Na de besmetting kan het nog 2 weken tot 6 maanden duren voordat je kindje ook waterwratjes krijgt. Kinderen met eczeem zijn vatbaarder voor waterwratjes.

    Besmettelijkheid waterwratjes

    Waterwratjes zijn heel erg besmettelijk, vooral wanneer de wratjes opengaan en het vocht vrijkomt. Verder is deze huidinfectie ongevaarlijk, waardoor je kindje met waterwratjes nog wel gewoon naar het kinderdagverblijf zal kunnen gaan. Ook zijn de waterwratjes besmettelijk het lichaam van je kindje. Een waterwratje dat opengaat, kan dus voor andere wratjes ergens anders op het lichaam zorgen.

    Als je waterwratjes eenmaal hebt gehad, zal je het niet nog een keer krijgen. Het lichaam heeft hierna dan afweerstoffen opgebouwd tegen het virus.

    Waterwratjes behandelen

    Een behandeling voor waterwratjes is niet nodig. Ze verdwijnen meestal binnen een jaar weer vanzelf. Je kunt ze echter wel laten verwijderen met stikstof of laten wegbranden, maar hierdoor kunnen onnodige littekens ontstaan. Om te voorkomen dat je kindje aan de waterwratjes krabt, kun je mentholgel of koelzalf gebruiken om de jeuk te verminderen.

    Met ontstoken waterwratjes kun je beter wel naar de huisarts gaan. Dat herken je aan rode en pijnlijke wratjes, die er ontstoken uitzien. Hierdoor kunnen infecties ontstaan met bacteriën, waarom antibioticazalf nodig is.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard