1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Vernix op de huid van je pasgeboren baby

    Gepubliceerd op: 10-13-2020Bewerkt op: 8-19-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 10-13-2020Bewerkt op: 8-19-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Vernix is een vettig wit laagje waarmee sommige baby’s meer geboren worden. Deze huidsmeer ziet er misschien wat vreemd uit, maar gelukkig is het compleet normaal, en het is zelfs goed voor je baby’s huid! Waar komt vernix precies vandaan?

    Wat is vernix?

    Sommige baby’s worden geboren met een dikke witte laag op hun huid, dat wordt vernix genoemd. De vernix bestaat uit onder andere eiwitten, vet en dode huidcellen, wat is ontstaan vanaf week 20 in de zwangerschap. Vernix heeft vanaf dat moment een functie, namelijk het beschermen van je baby’s huid tegen het vruchtwater en het soepel houden van de huid.

    Het kan erg per baby verschillen hoeveel vernix er nog te zien is op de huid. Sommige baby’s hebben helemaal geen vernix op hun huid na de geboorte. Dit is afhankelijk van wanneer en de manier waarop je baby wordt geboren.

    De functie van vernix

    Vanaf ongeveer week 20 tijdens de zwangerschap wordt de vernixlaag gevormd. Dat bestaat uit 10 procent eiwitten, 10 procent vetten en 80 procent water. De vernix beschermt de babyhuid tegen aminozuren in het vruchtwater, en helpt de babyhuid soepel te houden. Zonder vernix zou je baby geboren worden met een rimpelige en droge huid. Daarnaast zorgt vernix ervoor dat je baby zijn temperatuur kan vasthouden in de baarmoeder, als een soort isolatielaagje dus.

    Daarnaast zorgt vernix er tijdens de bevalling voor dat je baby lekker glibberig is, wat natuurlijk helpt bij een vlottere uitdrijving.

    Vernix laten zitten

    Ookal wil je je baby misschien het liefste helemaal schoon zien na de bevalling, toch is het een goed idee om je kindje niet meteen helemaal schoon te maken en de vernix nog even te laten zitten. Vernix heeft namelijk gelijk na de bevalling een antibacteriële werking wat goed is voor je baby. Ook zou de geur van vernix volgens sommige onderzoeken ervoor zorgen dat ouders gelijk van hun baby houden, wat de hechting ten goede komt. Er wordt geadviseerd de vernix 24 uur te laten zitten voordat je je baby wast. Tenzij de vernix groenig of gelig is: dan heeft je baby in het vruchtwater gepoept en kan je beter wel je baby gelijk schoonmaken. De restjes vernix die dan nog achterblijven in de huidplooitjes kun je zachtjes verwijderen met een vochtig washandje.

    Je kunt in je geboorteplan opnemen wanneer je je baby het liefste voor het eerst wilt wassen, dan hoef je daar op het moment zelf niet meer over na te denken. Er wordt aangeraden de huidsmeer minimaal 6 uur te laten zitten, maar als je 24 uur wilt, dan is dat nog beter.

    Baby zonder vernix

    Hoewel veel baby’s geboren worden met een dikke laag vernix, is dit lang niet voor alle baby’s het geval. Als een baby na de uitgerekende datum wordt geboren, is het waarschijnlijk dat hij minder tot geen vernix op zijn huid zal hebben. Ook prematuur baby’s hebben kans op minder vernix op hun huid bij de geboorte. Baby’s geboren via de natuurlijke wijze hebben ook vaak minder huidsmeer dan baby’s geboren via de keizersnede.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard