Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

Deze informatie is geverifieerd door onze deskundige: Fiona Groot Koerkamp

BabyVerzorgingMijn baby verzorgen na de geboorte hier een aantal tips

Mijn baby verzorgen na de geboorte: hier een aantal tips

ZP® - Magazine

, 23 June 2016 13:18Laatste update op: 18 March 2021 15:30

Negen maanden heb je ernaar uitgekeken en dan is het eindelijk zover: je bent mama geworden! Maar mama word je natuurlijk niet echt van de ene dag op de andere. Na de geboorte van je eerste kindje heb je nog zoveel te leren. Hoe verzorg je bijvoorbeeld een kleine baby die nog zo kwetsbaar is? Dit zijn onze tips.

Baby’s eerste slaapjes

Net na de geboorte zal je baby een uurtje of twee wakker blijven maar daarna gaat hij of zij veel slaap nodig hebben. Je baby slaapt in deze eerste dagen waarschijnlijk heel erg diep. Je kunt hem dus gerust in je armen houden of nemen tijdens het slapen en zo je moederband nog een beetje versterken. Wanneer je je baby in z’n wiegje legt doe dat dan op een veilige manier. Dat wil zeggen op de rug en in een slaapzakje, niet onder dekens of lakens. Lees hier meer over slaapgewoontes van jouw baby

Baby’s eerste huilbuien

Een pasgeboren baby heeft al een ongelooflijke stemcapaciteit en kan echt heel hard huilen. Dat moet ook want het is de enige manier waarop je baby jou duidelijk kan maken dat hij of zij iets nodig heeft. Al snel zal je waarschijnlijk verschillende soorten gehuil leren herkennen, zoals wanneer je kind moe is, honger heeft of in je armen gehouden wil worden. Voorlopig zal je echter gewoon verschillende zaken moeten proberen tot je ontdekt waarmee je je kleine spruit kunt kalmeren: in de armen nemen, praten, zingen, borstvoeding of de fles geven of de luier verschonen. Lees hier meer over waarom je baby huilt en wat je er aan kan doen

Baby’s eerste voeding

De eerste voedingsbeurten zijn belangrijke momenten voor de band tussen jou en je baby. Je hoeft er ook niet veel over na te denken. Je geeft melk zolang en zo vaak je kind wil, gemiddeld ongeveer elke twee uur. Al snel zal je de signalen herkennen wanneer je kindje honger heeft. Lees hier meer over borstvoeding en kunstvoeding

Baby’s eerste luier verversen

Hopelijk heb je de techniek voor het luier verversen al eens kunnen oefenen want nu sta je er echt voor. Geen paniek, moeilijk is het niet en je zal genoeg kansen krijgen om je techniek te perfectioneren. Gebruik natte doekjes maar let erop dat deze dermatologisch getest zijn voor baby’s. Kies voor een betrouwbaar merk, sommige goedkopere merken bevatten chemische stoffen die de huid kunnen irriteren. Ververs de luiers steeds op een plek waar je baby helemaal veilig ligt en zorg dat je alles dat je nodig hebt bij de hand hebt. Laat je kind nooit onbewaakt op de verzorgtafel liggen, een ongeluk is snel gebeurd.

Baby’s eerste bad

Als je in het ziekenhuis bent bevallen dan zal je kindje wellicht z’n eerste badje daar gekregen hebben. Vraag een verpleegster of je verloskundige om je tips te geven over hoe je thuis veilig een bad kan geven. Daar hoort onder andere de juiste techniek bij om je baby vast te houden. Ook moet je leren hoe je de juiste temperatuur van het bad kan testen, dat mag maar net iets warmer zijn dan je lichaamstemperatuur.

Wanneer je kraamzorg in huis hebt kan hij of zij jou alles leren over hoe jij jouw kindje het veiligst in bad doet, krijg je allerhande tips en tricks aangereikt, en kun je de vragen stellen die je hebt.

Overdrijf niet met baden, dat is niet goed voor de natuurlijke beschermlaag van de huid. Twee keer per week is ruim voldoende, tussendoor volstaat het met een nat doekje en speciale babyzeep die plekken schoon te maken waar je kind veel zweet of vuil geworden is.

Aarzel vooral niet om bij twijfel raad te vragen aan een professional: verloskundigen, kinderartsen, verpleegsters en kraamverzorgers kunnen je ongetwijfeld heel veel praktische tips geven vanuit hun beroepservaring. Uiteindelijk zal ook je moederlijke intuïtie je wel helpen aanvoelen wat de juiste manier van verzorgen is. En het meest essentiële wat je kindje nodig heeft? Dat blijft natuurlijk moederliefde…

Tip: Gebruik ook een keer een doorzichtige bademmer beter bekend als Tummy tub. In een bademmer zit je baby rechtop en kan hij of zij vrij bewegen. Door het warme water lijkt het erg op de baarmoeder waardoor de baby zich veilig voelt en het een ontspannende werking heeft. Je kunt er ook schitterende foto's van maken.

Meer over dit onderwerp:

  • Borstvoeding
  • Huilen
  • Luier verschonen
  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard