1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Hoeveel middagdutjes heeft je kindje nodig en tot wanneer?

    Gepubliceerd op: 6-26-2020Bewerkt op: 10-23-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-26-2020Bewerkt op: 10-23-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Baby’s slapen heel wat uurtjes overdag, maar ook veel peuters hebben hun middagdutje vaak nog hard nodig. Hoeveel middagdutjes heeft je kindje gemiddeld nodig, en tot wanneer?

    Slaapschema middagdutjes baby en peuter

    Een baby slaapt behoorlijk veel, ook overdag. Dit wordt naarmate hij ouder wordt alleen maar minder, maar een middagdutje kan nog wel erg gewenst zijn tot een leeftijd van ongeveer 3 jaar. Hierna zal je kindje waarschijnlijk geen, of zeer zelden nog een middagdutje nodig hebben. Maar dit kan ontzettend verschillen per kind! Hier staat op een rijtje hoe vaak en hoelang je kindje gemiddeld een middagdutje zou moeten doen:

    • Pasgeboren baby: een pasgeboren baby heeft zo’n 17 uur slaap op een dag nodig, met meerdere dutjes overdag met 45 minuten tussen ieder slaapje.
    • Vanaf 3 maanden: je baby heeft vanaf 3 maanden ongeveer 15 uur slaap op een dag nodig, met zo’n 3 slaapjes overdag van in het totaal ongeveer 6 uur, en de rest van de tijd ‘s nachts.
    • Vanaf 6 maanden: je baby heeft vanaf 6 maanden zo’n 14 uur slaap per dag nodig, met 2 slaapjes overdag van in het totaal 4 uur.
    • Vanaf 9 maanden: je baby heeft vanaf 9 maanden ook zo’n 14 uur slaap nodig, met 2 slaapjes overdag van 4 uur in het totaal. Ongeveer dus nog hetzelfde als een baby van 6 maanden.
    • Vanaf 1 jaar: een baby van 12 maanden heeft ook 14 uur slaap op een dag nodig, maar met gemiddeld 1 tot 2 slaapjes overdag.
    • Vanaf 2 jaar: een peuter van 2 jaar heeft zo’n 13 uur slaap per dag nodig inclusief het middagdutje dat gemiddeld 1,5 duurt.
    • Vanaf 3 jaar: peuters vanaf 3 jaar hebben aan 11,5 tot 12 uur slaap per dag genoeg, inclusief een dutje van gemiddeld 1 uur.

    Let wel: het gaat hierbij om richtlijnen en gemiddelden. Kindjes wijken hier gerust 1 of 2 uur vanaf, afhankelijk van de individuele behoeften.

    Met deze slaapcursus slaapt je kind binnen no-time als een roos.

    • Slaapcursus (6 maanden tot 5 jaar)
      39.9517 video’s

    Afwijkend slaapschema middagdutjes

    Veel kinderen stoppen tussen de 2 en 3 jaar volledig met hun middagdutje, wat helemaal oké is als jouw kindje nog steeds genoeg slaapt ‘s nachts en energiek is. Toch is een dutje voor peuters nog steeds goed, omdat ze zo de indrukken van de dag kunnen verwerken en even kunnen bijtanken. Het is echter afhankelijk van ieder kind hoeveel slaap en hoeveel dutjes genoeg is.

    Sommige peuters kunnen hun slaapje prima iedere dag overslaan vanaf 2 jaar, terwijl andere peuters met 4 jaar nog steeds een middagdutje doen. Dit is helemaal afhankelijk van de behoeftes van je kind. Maak je dus niet druk als jouw kleine wat afwijkt van het gemiddelde! Het belangrijkste is dat je kindje met zijn slaapschema genoeg rust krijgt.

    Middagdutje afbouwen

    Handig is het wel om het middagslaapje af te bouwen zodra je kindje 4 jaar wordt, zodat hij er geen behoefte meer aan heeft zodra hij naar de basisschool gaat. Het beste begin je hier al mee een aantal maanden voordat je kind 4 jaar wordt. Je kunt dit doen door je kindje bijvoorbeeld steeds eerder wakker te maken uit zijn dutje, en in plaats van het dutje eerder naar bed te brengen ‘s avonds.

    Overslaan middagdutjes?

    Het kan zijn dat je kindje zijn middagdutjes nog hard nodig heeft, maar er soms toch voor kiest vandaag eens niet te gaan slapen overdag. Dat kan dan zorgen voor hangerigheid en zeurderigheid tijdens het avondeten, of oververmoeidheid waardoor hij ‘s avonds minder makkelijk in slaap komt. Dat kan gebeuren als jullie een actieve dag hebben gehad met veel activiteiten. Maar het kan ook zijn dat er te weinig is gebeurd overdag, waardoor je kindje nog vol met energie zit en het dutje overbodig is.

    Probeer je kindje in dat geval zo vroeg mogelijk in bed te leggen ‘s avonds als dit het geval is. Als je kindje echt niet wilt dutten, probeer dan wel rustmomentjes in te lassen, door bijvoorbeeld samen op de bank een boekje te lezen of een film te kijken. Dan raakt je kind niet overprikkeld. Als je kindje écht zijn middagdutje nog nodig heeft, probeer het dan niet te vaak over te slaan, zodat je kindje niet oververmoeid raakt.

    Is jouw kleine een goede slaper overdag? Tot wanneer deed jouw kindje middagdutjes?

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard