1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Roodvonk

    Gepubliceerd op: 9-5-2020Bewerkt op: 2-10-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 9-5-2020Bewerkt op: 2-10-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Je hebt er vast wel eens iets over gehoord: roodvonk. Roodvonk is een besmettelijke kinderziekte, die wordt veroorzaakt door een bacterie. De ziekte komt ook voor bij baby’s en volwassenen. Maar wat is roodvonk precies en wat zijn de symptomen?

    Wat is roodvonk?

    Roodvonk is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus pyogenes. De ziekte komt voornamelijk voor bij kinderen tussen 3 en 6 jaar, maar ook jongeren en volwassenen kunnen de ziekte krijgen. Kinderen kunnen er behoorlijk ziek van worden. De ziekte komt tegenwoordig niet meer zo vaak voor en kun je het vergelijken met bijvoorbeeld een keelontsteking.

    Symptomen rookvonk?

    Een infectie door roodvonk lijkt in het begin op een gewoon griepje. De symptomen die na 2 tot 7 dagen na de infectie optreden zijn namelijk:

    • Koorts
    • Braken
    • Hoofdpijn
    • Keelpijn

    Vervolgens komen er vlekjes op de huid. De vlekjes zijn rood en voelen aan als schuurpapier. Veel voorkomende plekken waar de vlekjes voorkomen zijn: in de nek, op de borst, onder de oksels, bij de ellebogen, bij de liezen en aan de binnenkant van de dijbenen. Ook kunnen er rode vlekje op de tong verschijnen. Je neus en rondom je mond blijft vaak bespaard.De klachten houden vaak een paar dagen aan en verdwijnen dan weer. De huid begint dan te vervellen. Het kan 7 tot 10 dagen duren voordat je baby/kind hersteld is van de ziekte. Je kunt de ziekte ook bij je dragen zonder symptomen te hebben. Zo kun je de ziekte dus ook overdragen.

    Hoe voorkom je roodvonk?

    Je wilt natuurlijk het liefst dat roodvonk aan jouw kind (en aan jezelf) voorbij gaat. Helaas is er geen vaccin voor roodvonk. Als je kind het heeft, is het dan ook verstandig om je kind niet in aanraking te laten komen met andere kinderen. Kinderen zijn besmettelijk vanaf het begin van de eerste klachten tot na het vervellen van de huid.

    Hoe raken kinderen besmet met roodvonk?

    De roodvonkbacterie wordt overgebracht op anderen door het hoesten, niezen, neus snuiten maar ook praten. De bacterie bevindt zich namelijk in de neus of keel en verspreidt zich via speekseldruppeltjes in de lucht. Andere mensen kunnen die speekseldruppeltjes inademen en zo besmet raken.

    Wat kun je doen tegen roodvonk?

    Als je kind roodvonk heeft kun je hem paracetamol geven. Meng dit bijvoorbeeld door het eten of drinken. Een pil doorslikken is voor veel kinderen lastig. Lees ook goed de bijsluiter. In sommige gevallen kan het zijn dat de huisarts antibiotica voorschrijft. Bijvoorbeeld als je kind ernstige klachten heeft. Door de antibiotica worden klachten verminderd en antibiotica helpen ook verdere verspreiding te voorkomen. Ook is het belangrijk dat je kind veel drinkt, of zorg dat er genoeg vocht binnenkomt door waterijs te geven. Dit kan ook fijn zijn voor de zere keel. Gun je kind genoeg rust, en doe hem dunne kleding aan zodat het lichaam de warmte door de koorts goed kwijt kan.

    Dingen die je in het dagelijks leven kunt doen om besmetting te voorkomen zijn:

    • Bij verkoudheid een papieren zakdoek gebruiken om je neus te snuiten of om in te hoesten. Gebruik die ook niet vaker dan 1 keer;
    • Als je moet hoesten of niezen, doe dat dan in je elleboog, zodat de speekseldruppeltjes zich niet kunnen verspreiden via de lucht;
    • Was goed je handen nadat je je neus hebt gesnoten of als je hebt gehoest of geniest;
    • Houd je pasgeboren baby uit de buurt van mensen die hoesten of niezen;
    • Leer je kind vroeg om deze bovenstaande handelingen netjes uit te voeren.

    Moet je de huisarts inschakelen bij roodvonk?

    Als je kind roodvonk heeft, moet dit vanzelf weer over gaan. Dit kan dus best wel even duren (7 tot 10 dagen). Het kan zijn dat je je zorgen maakt. Als je kind een erg zieke indruk geeft, zoals: benauwdheid, niet meer kunnen slikken en/of drinken, kwijlen of zijn mond nier meer open krijgt, schakel dan de huisarts in. Hij of zij zal je verder adviseren.

    Tip: ben je zwanger en heb je het vermoeden dat je roodvonk hebt, bel dan de huisarts. Een antibioticakuur wordt bij zwangere vrouwen alleen voorgeschreven als het echt noodzakelijk is.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard