1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    De peuterpuberteit: hoe ga je om met de ‘nee’ fase?

    Gepubliceerd op: 1-23-2020Bewerkt op: 9-20-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-23-2020Bewerkt op: 9-20-2023
    Auteur: Maartje Scheffer
    Ben je net uit de ingewikkelde babyfase, en dan ligt de peuterpuberteit alweer op de loer! De peuterpuberteit begint meestal wanneer je kindje tussen de anderhalf en twee jaar oud is, en gaat door tot hij vier jaar is. Een flinke tijd dus! Deze fase wordt gekenmerkt doordat je kindje werkelijk overal ‘nee’ op zegt. Dit is gelukkig niet voor altijd. Er zijn een aantal dingen die je zou moeten weten over de peuterpuberteit, en je leest er hier meer over.

    Wat is de peuterpuberteit precies?

    De ‘nee’ fase of de peuterpuberteit wordt gekenmerkt door je peutertje die overal nee op zegt en ontdekt dat hij helemaal zijn eigen persoon is met zijn eigen willetje. Het ontdekken dat hij zijn eigen, onafhankelijke persoon is, is voor hem helemaal nieuw, waar heftige emoties bij komen kijken. En hij laat het graag horen dat hij dit heeft ontdekt! Het is nu helemaal doorgedrongen dat hij een eigen mening heeft en zelf kan beslissen. Hier horen ook driftbuien en eigenwijsheid bij, wat soms niet altijd even gemakkelijk is om mee om te gaan als ouders.

    Driftbuien tijdens de peuterpuberteit komen meestal voor als hij iets niet mag of kan. Hij wil zó graag alles zelf kunnen doen en zelfstandig zijn, dat het hem frustreert wanneer het niet lukt of mag van jou. Dit beperkte gevoel kan hem boos en driftig maken, waarbij hij kan gaan krijsen en stampvoeten. Het ene kind zal een heftigere peuterpuberteit doormaken dan het andere, maar ieder kind krijgt er wel op één of andere manier mee te maken.

    Tips om de peuterpuberteit door te komen

    Hier volgen de ultieme tips om de peuterpuberteit door te komen met je kindje.

    Alternatieven bieden

    Als je kind een driftbui krijgt, kun je je peuter altijd alternatieven te bieden voor iets wat hij nog niet kan of mag. Het maakt het namelijk alleen maar erger voor je kindje om constant alleen maar te horen dat dingen niet mogen of kunnen, terwijl dat in zijn hoofd natuurlijk het tegenovergestelde is. Door een alternatief te geven heeft hij toch het gevoel dat hij wat bereikt heeft, wat goed is voor zijn zelfvertrouwen.

    Grenzen aanduiden: nee is nee

    Als iets écht te gevaarlijk voor je peuter is, en je kunt geen alternatief bieden, blijf dan bij je ‘nee’ om zo duidelijke grenzen voor je kind aan te geven. Peuterpuberteit of niet! Het is sowieso goed voor een kind om grenzen te hebben, dus gebeurt dit af en toe, dan is dit alleen maar goed. Leg je peuter rustig en altijd op een volwassen toon uit waarom iets écht niet kan of mag. Je peuter zal altijd zijn grenzen verkennen in deze fase, maar het is aan jou om aan te geven waar die grens ligt.

    Zelf laten doen

    Voor je peuter is het in de peuterpuberteit van uiterst belang álles 'zelluf te doen'. Natuurlijk kan dat niet altijd, maar waar het even kan, laat je kind zelf dingen uitvogelen en participeren. Maak het jezelf wat dit betreft makkelijker en vermijd een strijd met je peuter door bijvoorbeeld schoenen zonder veters te kopen, dan raakt hij ook niet gefrustreerd als het aantrekken nog niet lukt.

    Blijf positief tegenover je peuter

    Niet alles zal hem altijd maar gelijk lukken, maar doet je peuter iets goed of lukt iets gelijk? Geef je peuter dan gerust complimentjes om zijn prestatie of laat hem weten dat je tevreden bent met zijn gedrag. Lukt het je kindje gelijk om zelf zijn jas aan te doen? Complimentje! Of doet je peuter iets heel liefs of aardigs voor een ander kindje? Benadruk dit dan ook op een positieve manier! Dit geeft je peuter zelfvertrouwen.

    Laat je peuter participeren

    Je peuter verantwoordelijkheden geven in de peuterpuberteit en hem laten participeren is zo wat het fijnste wat je voor hem kunt doen in de peuterpuberteit. Als je kindje het maar al het leuk vind om mee te helpen het huis ‘’op te ruimen’’ en mee te helpen de was te doen, geef je peuter dan kleine taakjes in het huishouden waardoor hij zich nuttig en verantwoordelijk voelt in het huishouden en in het dagelijks leven.

    Genoeg slaap

    De peuterpuberteit in combinatie met te weinig slaap staat voor een peuter waarschijnlijk garant aan een driftbui aan het einde van de dag. Al die indrukken en activiteiten overdag met te weinig slaap kan voor een peuter veel te veel worden. Zorg er dus voor dat je peuter op tijd in bed ligt.

    Positief opvoeden en lastig gedrag negeren

    Je peuter snapt maar al te goed dat lastig gedrag vaak een grote reactie uitlokt. Perfect, denkt hij dan, dan kan hij dan de volgende keer weer doen om aandacht te krijgen. Probeer dus rustig te blijven en de situatie kalm op te lossen als je peuter iets doet wat niet mag en negatieve aandacht zoekt. Probeer de insteek van positief opvoeden eens: opvoeden zonder te straffen en vooral belonen voor positief gedrag. Of probeer een time out of time in.

    Keuzehulp

    Peuters vinden kiezen uit veel verschillende opties vaak erg moeilijk, wat kan eindigen in frustraties en een huilbui door de keuzestress. Je peuter de optie geven om zelf te kiezen is fantastisch in deze fase, maar zorg er wel voor dat je je peuter niet té veel opties geeft.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard