1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Wat mag een peuter of dreumes nog niet eten?

    Gepubliceerd op: 4-10-2020Bewerkt op: 5-2-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-10-2020Bewerkt op: 5-2-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Het is eindelijk zover: je peuter of dreumes gaat kennismaken met allerlei soorten eten en smaken. Bepalen wat je hem vandaag voorschotelt, kan soms lastig zijn. In principe kan hij alles met jullie mee-eten, maar sommige producten kun je beter nog niet geven aan je peuter of dreumes.

    Wat mag een peuter of dreumes nog niet eten?

    Dat je peuter eindelijk mee mag eten met de pot, betekent niet dat het verstandig is om hem helemaal hetzelfde eten te geven. Op jonge leeftijd hebben kinderen minder weerstand dan volwassenen. De darmen hebben genoeg vezels nodig voor een optimale darmverwerking, de nieren kunnen maar weinig zout verwerken en ze hebben de juiste vetten nodig om te kunnen groeien. Door hun lage weerstand zijn ze vatbaarder voor voedselinfecties en herstellen ze daar minder snel van. Over allerlei etenswaren valt wel wat te zeggen. Zo is vis heel gezond en zit er veel ijzer in vlees, maar moet je wel uitkijken met rauwe producten. Welke voeding kun je beter nog niet geven aan je peuter of dreumes?

    Rauwe ingrediënten

    Geef je kinderen geen etenswaren waar rauwe ingrediënten in zijn verwerkt. Kinderen zijn extra gevoelig voor schadelijke en ziekmakende bacteriën zoals E.coli, listeria en salmonella. Van deze bacteriën kunnen ze ziek worden en een voedselinfectie krijgen. Rauwe melk, ei, vis of vlees kun je beter nog niet aan je kinderen geven. Denk hierbij aan:

    • Sauzen en desserts met rauw ei
    • Rauwmelkse kazen
    • Carpaccio, filet americain, rosbief of ossenworst

    Producten met veel vet of zout

    Vetten

    Vet hoeft helemaal niet slecht voor je te zijn, in tegendeel: kinderen hebben het zelfs nodig. Gezonde vetten zijn belangrijk voor hun energie. Ze hebben het nodig om te kunnen groeien, spelen en zich optimaal te ontwikkelen. Gezonde vetten kun je vinden in vette vis, avocado, volle melk en oliën. De verzadigde vetten vind je vooral in producten als chips, koekjes en snoep. Deze zijn heel lekker voor tussendoor, maar geven een kind geen waardevolle energie.

    Zout

    Tot kinderen vier jaar oud zijn, kunnen de nieren een teveel aan zout niet goed verwerken. De nieren moeten daarvoor extra hard werken en dit kan blijvende schade aanrichten. Daarnaast verhoogt veel zoutgebruik ook de kans op een hoge bloeddruk. Geef je peuter daarom geen producten waar veel zout aan toegevoegd is en gebruik geen extra zout tijdens het koken. Zout je eten liever pas wanneer je het voor jezelf hebt opgeschept. In de volgende producten zit vaak veel vet en/of zout:

    • Kant-en-klare gerechten zoals sausjes en soep uit blik of zak. Let ook op bij potjes babyvoeding: deze zijn vaak gezond en makkelijk, maar wissel dit af met vast eten. Het is belangrijk dat je peuter smaken los van elkaar leert kennen en genoeg kans heeft om te kauwen.
    • Leverproducten zoals lever, paté en leversmeerworst; hierin zit veel zout en vitamine A.
    • Bewerkte vleeswaren als broodbeleg, hamburgers en worst, hamburgers.
    • Vleesvervangers
    • Pizza
    • (Smeer)kaas; hierin zitten veel verzadigde vetten en zout.

    Is jouw kind juist dol op kaas? Natuurlijk kan een blokje zo nu en dan geen kwaad, maar het is verstandig om dit niet te vaak te doen. Kies in plaats daarvan voor cottage cheese of hüttenkäse. Smeer zuivelspread op brood in plaats van smeerkaas en geef een paar mozzarellabolletjes als tussendoortje in plaats van een blokje kaas.

    Tussendoortjes, pizza, patat en snoep

    Kinderen hebben suiker nodig om hun spieren en hersenen te ontwikkelen. Aan veel producten, zoals muesli, tussendoortjes en snoep, is extra suiker toegevoegd. Hierdoor krijgt je kindje al gauw meer suiker binnen dan nodig, en dit kan leiden tot meerdere gezondheidsproblemen. Hoewel je peuter er wel vol van raakt, kan hij er weinig energie uithalen. Je kunt vroeg beginnen door geen suiker in hun thee of yoghurt te doen. Zo went je kind aan de natuurlijke smaak en zal hij de extra suiker ook niet nodig hebben.

    Chips, snoep, koek en kant-en-klare tussendoortjes

    In tussendoortjes zitten vaak veel verzadigde vetten, zout en suikers. Omdat er hiervan maar weinig in een rijstwafel zitten, zijn ze erg populair als tussendoortje, maar veel voedingsstoffen of vezels zitten er ook niet in. Zo nu en dan een koekje of een stukje chocola is prima, maar doe dit niet te vaak. Geef in plaats daarvan een volkoren cracker, een stuk paprika, wortels of een doosje rozijntjes.

    Vruchtensap en frisdrank

    Hoe lekker het ook mag zijn, sappen en frisdrank bevatten niet alleen veel suikers, maar het zuur tast ook nog eens de melktandjes aan. Geef het als traktatie en geef je kind liever water, een glas melk of een lekkere kop thee. Kijk bij thee wel uit dat het geen zwarte of groene thee is. Hier zit namelijk theïne in, wat hetzelfde effect heeft als cafeïne. Slappe thee of kruidenthee zijn goede alternatieven.

    Patat, pannenkoeken en pizza

    Zo nu en dan kiezen voor patat, pannenkoeken of pizza is helemaal niet erg. Nog beter is om het zelf te maken of voor gezondere alternatieven te gaan. Maak zelf patat van gewone of zoete aardappels, gebruik volkoren meel voor de pannenkoeken of flans zelf een pizzabodem in elkaar. Zet een aantal soorten groenten klaar waar je kind uit kan kiezen om op zijn pizza te doen. Zo krijgt hij de verantwoordelijkheid om zelf te bepalen wat hij wil eten en houd je het ook nog eens gezond.

    Vitamines peuter

    Totdat ze vier jaar oud zijn, hebben kinderen extra vitamine D nodig. Hoewel je met een gevarieerd eetpatroon de meeste vitaminen wel binnenkrijgt, kunnen kinderen vitamine D niet alleen uit voeding halen. Gebruik hiervoor geen vitaminepillen, want daarmee loopt je kind de kans te veel van bepaalde vitaminen binnen te krijgen. Dit kan schadelijk zijn voor hun gezondheid. Gebruik in plaats daarvan vitamine D tabletjes of druppeltjes.

    Vezels

    Voor een goede darmwerking moet je peuter genoeg vezels eten. In sommige producten zitten weinig vezels, zoals in wit brood. Je krijgt de meeste voedingstoffen en vezels binnen als je voor volkoren producten kiest. Ook zitten er meer vitamines, mineralen en vezels in.

    Producten doorsnijden of fijnstampen

    Geef je als tussendoortje cherrytomaten, pinda’s, druiven of knakworstjes? Snijd dit dan altijd in meerdere stukjes of stamp de pinda’s fijn. Hierdoor is de kans dat ze erin stikken of zich verslikken kleiner.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard