1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Twee veelgehoorde vragen over de mondverzorging van je kind

    Gepubliceerd op: 4-15-2019Bewerkt op: 5-2-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-15-2019Bewerkt op: 5-2-2023
    Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: NVM-mondhygiënisten - beroepsorganisatie voor mondhygiënisten in Nederland
    Als ouder wil je het natuurlijk allemaal perfect doen voor je kind. Maar hoe doe je het nou echt goed? In dit artikel vertel ik je meer over twee kwesties waar veel jonge ouders in mijn praktijk tegenaan lopen: de vraag wat beter is, een duim of speen, en de vraag of kindertandpasta echt beter is dan volwassenentandpasta.

    Duim versus speen

    Wat is beter voor het gebit van je kindje, duimzuigen of op een fopspeen sabbelen? Wat de gezondheid van de mond van je kindje betreft gaat de voorkeur uit naar een fopspeen, omdat je deze makkelijker weg kunt nemen. De duim van je kindje kan je niet afpakken. Zowel duim als speen kunnen echter afwijkingen aan de mond en het gebit van je kindje veroorzaken, dus moeten zoveel mogelijk worden beperkt.

    Speen beperken

    Beperk de speen door je kindje hem alleen ’s nachts te geven. Wanneer je dan zelf naar bed gaat, kun je de speen uit het mondje halen en heeft je kindje het grootste gedeelte van de nacht geen speen meer in. Je kindje gebruikt de speen dan alleen bij het inslapen. Geef je kindje overdag geen speen. Als hij/zij dit al wel gewend is, bouw dit dan zo snel mogelijk af. Een fopspeen kan voor een andere stand van tanden, kiezen en de kaak zorgen. Daarnaast kan het voor een verandering in spierspanning van de lippen zorgen en ook het praten kan moeizamer gaan.

    Stoppen met duimen

    Wanneer je kindje een fanatieke duimer is, is dit veel moeilijker af te leren dan bij een fopspeen, aangezien je de duim niet kunt wegstoppen. Je kunt je kindje ontmoedigen om te duimen door een pleister of een klein lapje stof om de duim te wikkelen, of door een handschoen aan te doen. Ook zijn er verschillende middeltjes met een vieze smaak te koop waarmee je de duim of nagel kunt insmeren. Sommige kindjes zijn echter zo gek op duimen dat zelfs deze vieze middeltjes niet helpen! Het is daarom nog beter om duimen meteen vanaf het begin te ontmoedigen.

    Kindertandpasta versus volwassentandpasta

    Een andere kwestie waar veel jonge ouders naar vragen: is kindertandpasta nou echt beter voor je kindje dan volwassentandpasta? Of is dit alleen maar een marketingtruc en laten we ons met zijn allen verleiden door de leuke plaatjes op de tube? De leuke plaatjes is zeker een marketingtruc, maar kunnen je kind ook stimuleren om beter te poetsen. Het is natuurlijk ontzettend stoer om met zo’n tekenfilmfiguur te poetsen!

    Hoeveelheid fluoride

    Toch is kindertandpasta zeker niet alleen een marketingtruc. In kindertandpasta zit namelijk minder fluoride dan in volwassentandpasta. De fluoride zorgt ervoor dat de glazuurlaag van die kleine melktandjes langzaamaan sterker en sterker wordt. Wanneer je je kindje met een volwassentandpasta zou poetsen, krijgen de tanden en kiezen veel te veel fluoride te verwerken, wat voor afwijkingen in het glazuur kan zorgen.

    Is fluoride giftig?

    Het is sterk aan te raden om je kindje te poetsen met kindertandpasta met een kleine hoeveelheid fluoride. Ouders zijn soms bang dat dit giftig is, maar er is wetenschappelijk aangetoond dat de hoeveelheid fluoride in kindertandpasta níet giftig is. Het heeft alleen maar positieve effecten: het verhardt het tandglazuur en zorgt voor minder gaatjes. En dat is ook voor melktanden belangrijk, want gaatjes in het melkgebit kunnen schade veroorzaken aan het blijvende gebit.

    Mondhygiëne voor kinderen

    Kinderen zijn al vanaf het eerste tandje welkom bij de mondhygiënist, zonder verwijzing van een tandarts. Tot 18 jaar wordt de mondhygiënist volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Zoek een mondhygiënist bij jou in de buurt via zoek.mondhygienisten.nl.

    Dit artikel is geschreven door NVM-mondhygiënist Elea Kooiman.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard