1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Verschillende temperaturen en de juiste babykleding

    Gepubliceerd op: 12-4-2019Bewerkt op: 1-26-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-4-2019Bewerkt op: 1-26-2024
    Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: Noppies
    De temperatuur van je baby is één van de dingen die het meest verwarrend kunnen zijn voor je als nieuwe ouder. Hoe kun je weten wanneer je baby het te warm of te koud heeft, en wat is de juiste babykleding bij verschillende temperaturen?

    Kleden van een baby

    Een pasgeboren baby heeft een compleet andere temperatuurregeling in zijn lijfje dan een peuter of een volwassen persoon. Het is een grote overgang voor je baby om zo vanuit de warme buik op een wereld te worden gezet waar alles relatief koud is, vooral in de winter! Het is daarom erg belangrijk dat je pasgeboren baby’s de eerste maanden van hun leven goed warm houdt met bijvoorbeeld een mutsje, verschillende laagjes kleding of een kruikje in de wagen of in het bedje, vooral in het winterseizoen.

    Kleding van je baby in de winter

    In de winter is het natuurlijk een heel ander verhaal als het aankomt op het aankleden van je baby, vergeleken met de zomer. Je kindje zal warme kleding en verschillende laagjes nodig hebben. Meerdere laagjes zijn altijd handig, omdat je zo dingen kunt aan- of uittrekken als dat nodig is. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld een rompertje met lange mouwen, met daaroverheen een trui of een shirtje met een vest. Een lange broek met warme sokjes en eventueel slofjes zijn ook aan te raden tijdens de winter. Een capuchon kun je beter vermijden voor kleine baby’s, aangezien het grootste deel van de tijd liggen, wat ongemakkelijk kan worden.

    Ga je in de winter naar buiten met je baby, houd dan de temperatuur voor je baby warm en zet hem een mutsje op en trek een winterjasje aan. Is het écht koud, dan kun je ook kiezen voor een heus skipak. Ook kun je een paar wantjes aanschaffen om de handjes warm te houden. Om de temperatuur voor je baby ook weer niet té hoog op te laten lopen, kun je het jasje onderweg in de auto nog beter even uit laten.

    Let er op dat te grote of te wijde kleertjes ervoor kunnen zorgen dat er veel warmte ontsnapt, en dat wil je niet wanneer het vriest. Kijk daarom altijd goed naar de gemiddelde babymaten voor de leeftijd van je baby.

    Kleding van je baby in de zomer

    In de zomer is het natuurlijk wel een ander verhaal als het aankomt op de temperatuur van je baby. Wanneer het echt warm wordt, kun je beter niet te veel laagjes over elkaar heen doen. Wel kun je wat meer laagjes kleding meenemen, voor wanneer het later op de avond afkoelt. Je kunt doorgaans kiezen voor een rompertje met korte mouwen met een luchtig shirtje erover, met een kort broekje of zonder broekje en zonder schoentjes.

    Uiteraard heeft je kindje ook extra bescherming nodig tegen de hoge temperaturen. Het gevoelige babyhuidje is uiterst gevoelig voor de zon, waardoor je er voor moet zorgen dat zijn huid zo veel mogelijk bedekt is met katoenen stoffen in plaats van syntetisch. Katoen ademt namelijk en vang het zweet op, in tegenstelling tot synthetische stoffen. Een hoedje of petje in de zomer is ook zeker niet overbodig!

    Laat je baby vooral niet in de volle zon liggen op het heetste moment van de dag, om oververhitting, uitdroging en verbranding te voorkomen. Een paar zonnestraaltjes kunnen natuurlijk geen kwaad, maar zorg er altijd voor dat er ook schaduw in de buurt is!

    Kleding baby ’s nachts en overdag

    Uiteraard zit er ook een groot verschil in de temperatuur in de juist manier aankleden van je baby in de nacht of overdag. In de avond zal het altijd afkoelen, en ligt je baby stil. Hierdoor kun je je baby beter een extra laagje kleding aantrekken, met de dikte afhankelijk van het seizoen. Een slaapzak , laken of dekentje (mits goed ingestopt!) kan je baby ook goed warm houden. In de zomer, wanneer het warmer is dan 30 graden, is meestal een lakentje of enkel een paar luchtige kleertjes vaak genoeg.

    ’s Nachts wordt het in de slaapkamer van je baby een stuk kouder dan overdag. Een goede temperatuur voor de babykamer is tussen de 16°C en 18°C, maar voor een babykamer in de kraamweek mag het in de kamer zo’n 19°C zijn.

    Slimme babykleding

    Je zal het niet zo snel bedenken, maar babykleding kan vol met verrassende en slimme details zitten. Denk bijvoorbeeld aan een broekje met pijpen en een buikband die je kan omrollen om het broekje een maat langer mee te laten gaan. Er bestaan zelfs babybroekjes met pijpjes die je kan omslaan zodat het een broekje wordt met voetjes er aan. Door te kiezen voor een shirtje of trui met overslag en zachte, makkelijke drukknoopjes maak je het omkleden van je kleintje zo comfortabel mogelijk. Ook zijn boxpakjes met knoopjes aan de binnenkant van de benen altijd een goede keuze. Op die manier verschoon je gemakkelijk een luier zonder een broekje uit te hoeven doen.

    Dit artikel is geschreven in samenwerking met Noppies

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard