Netelroos
Jeukende huiduitslag met rode vlekken, soms met bleke en gezwollen plekken (galbulten): daar wordt netelroos door gekenmerkt. De bulten en uitslag die ontstaat met netelroos is te vergelijken met de bulten die ontstaan door een brandnetel, vandaar ook de naam. Netelroos komt vaak voor: zo'n 25% van de mensen krijgt er weleens mee te maken. Vaak komt het plots opzetten waarna het ook weer vanzelf kan verdwijnen. Dat kan een paar uur duren, maar ook enkele dagen of weken. Gelukkig is netelroos meestal niet schadelijk of gevaarlijk voor je baby of kind. Ook is het niet besmettelijk.
Hoe herken je netelroos?
Netelroos herken je dus aan huiduitslag met rode vlekken. Dat kunnen bultjes zijn zo groot als een speldenknop, of bulten ter grootte van een euro met samenvloeiende, brede plakkaten. De bulten worden gekenmerkt door kleine vochtophopingen in de huid. Als dat vocht gaat lekken onder de huid, kunnen er bleke, gezwollen plekken ontstaan. Door het verwijden van de bloedvaten ontstaan de rode vlekken. Kinderen kunnen zich soms niet lekker gaan voelen als ze netelroos hebben. Het kan overal op het lichaam voorkomen: in het gezicht, in de nek, in de romp, op de armen of benen.
Lees ook:
Veelvoorkomende huidaandoeningen bij je babyWaardoor wordt netelroos veroorzaakt?
Als een kind netelroos heeft, is hij of zij waarschijnlijk overgevoelig voor een bepaalde stof of een bepaalde prikkel. Als reactie op de overgevoeligheid komt histamine vrij in het lichaam wat de huiduitslag veroorzaakt. Stofjes of prikkels waar je kind overgevoeligheid voor kan hebben zijn bijvoorbeeld:
- Bepaalde voedingsmiddelen zoals fruitsoorten, melk, vis, noten, chocolada en specerijen
- Geneesmiddelen zoals antibiotica, aspirine of ibuprofen
- Voedseladditieven zoals conserveringsmiddel, kleurstoffen en smaakmakers
- Insectenbeten, zoals die van muggen, luizen, wespen, mijten en vlooien
- Psychische factoren zoals stress, spanning en drukte
- Lichamelijke factoren zoals zon, warmte of kou op de huid.
Netelroos is gemakkelijk te herkennen door de huisarts. Vaak is het ook niet nodig om de oorzaak te achterhalen, tenzij de netelroos langer dan zes weken aanhoudt. Dan wordt er soms een bloedonderzoek gedaan om een mogelijke infectie te achterhalen. Ook kan de huisarts wellicht een provocatietest uitvoeren om te bepalen of de oorzaak lichamelijk is.
Netelroos behandelen
Vaak gaat netelroos vanzelf weer over, een behandeling is meestal niet nodig. Het kan variëren van enkele uren tot enkele dagen of weken totdat de netelroos weer afneemt. Wel kun je een aantal dingen doen om de jeuk te verzachten:
- De prikkel vermijden: vermijd de prikkel die de netelroos veroorzaakt, als je weet wat dit is.
- Niet krabben: voorkom dat je kind gaat krabben aan de bultjes. Dat maakt de jeuk alleen nog maar erger en je kind zou de bultjes open kunnen krabben.
- Vermijd hitte: warmte en hitte kunnen de jeuk verergeren.
- Zalven en poeders: verkoelende zalven, lotions en poeders kunnen de huid van je kind verkoelen en de jeuk tegengaan.
- Losse kleding: luchtige kleding die niet langs de huid schuurt is prettiger om te dragen dan strakke kleding.
Lees ook:
Eczeem bij je baby