1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Eerste symptomen zwangerschap: de eerste tekenen dat je zwanger bent

    Gepubliceerd op: 8-22-2020Bewerkt op: 3-15-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-22-2020Bewerkt op: 3-15-2024
    Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: Verloskundigenpraktijk de Vallei
    Je bent bezig om zwanger te worden of een keer minder gelet op de anticonceptie. Hoe dan ook, je ervaart allerlei symptomen die op een zwangerschap kunnen wijzen. Maar zijn dit ook daadwerkelijk zwangerschapssymptomen of houdt je lichaam je voor de gek? We delen daarom graag de eerste symptomen van een zwangerschap met je.

    Eerste symptomen zwangerschap: ben ik zwanger?

    Je googelt je waarschijnlijk al suf op termen als zwangerschapssymptomen, eerste symptomen zwangerschap en symptomen zwanger om antwoord te krijgen op de vraag: ben ik zwanger? Deze vraag kan alleen écht worden beantwoord als je een positieve zwangerschapstest in je handen hebt, maar we kunnen je wel vertellen of de symptomen die jij ervaart op een zwangerschap kunnen duiden.

    Eerste symptomen zwangerschap

    1. Overtijd: menstruatie blijft uit

    Dit is een van de meest voorkomende kenmerken dat je zwanger bent: je bent overtijd, dus je menstruatie blijft uit. Ook wel de NOD (Niet Ongesteldheids Dag) genoemd Wanneer je een regelmatige menstruatiecyclus hebt, weet je precies wanneer je je menstruatie verwacht. Bij een onregelmatige cyclus kun je gebruikmaken van een ovulatietest zodat je weet wanneer je eisprong heeft plaatsgevonden. Vaak hebben vrouwen een luteale fase van 10-14 dagen. Ben je 14 dagen na je eisprong nog niet ongesteld geworden? Dan is het zeer waarschijnlijk dat je overtijd bent. Vanaf nu is het betrouwbaar om een zwangerschapstest te doen. Dat je overtijd bent, betekent niet altijd dat je zwanger bent. Er kunnen ook andere redenen zijn waarom je menstruatie uitblijft, zoals stress.

    1. Duizeligheid

    Je kunt ook duizeligheid ervaren wanneer je zwanger bent. Je voelt je dan licht in je hoofd en hebt last van duizelingen. Dit kan te maken hebben met het hormoon progesteron. Dit hormoon maakt je lichaam al aan voordat je zwanger bent en helpt bij de innesteling. Wanneer je zwanger bent, wordt er nog veel meer progesteron aangemaakt. Progesteron beschermt de baarmoederwand en baarmoeder, maar zorgt ook voor verwijding en ontspanning van de bloedvaten. Er stroomt dan even minder bloed naar je hersenen. Hierdoor kun je duizeligheid ervaren.

    Wanneer kun je een zwangerschapstest doen?

    • De dag na de bevruchting
    • 9 dagen na de bevruchting
    • 2 weken na de bevruchting

    1. Afkeer geur en voedsel

    Kon je eerder echt genieten van bepaald voedsel of een wijntje? Maar smaakt het nu nergens naar of wordt je al misselijk van de geur of gedachte? Dan kan het maar zo een zwangerschapssymptoom zijn. Je reukvermogen wordt sterker wanneer je zwanger bent, dit kun je al één week na de bevruchting merken.

    1. Eetbuien

    Heb je ineens last van eetbuien? Dan kunnen dit wel eens zwangerschapscravings zijn; een kenmerk van de zwangerschap. Je krijgt zin in bepaalde dingen omdat je lichaam aangeeft dat er bepaalde (voedings)stoffen nodig zijn. Heb je bijvoorbeeld zin in zoetigheid? Dan heeft je lichaam chroom, fosfor, zwavels, tryptofaan en koolstof nodig.

    1. Veranderende tepelhoven

    Vanaf het moment dat je zwanger bent, bereiden je tepels zich al voor om borstvoeding te gaan geven. Dit zie je aan de verandering van je tepelhoven. Dit komt door het zwangerschapshormoon hCG dat na de innesteling wordt aangemaakt. Het is namelijk belangrijk dat je baby na de geboorte de tepel goed weet te vinden. De veranderingen die je kunt zien bij je tepelhoven zijn: de kleur wordt donkerder (meer pigment) en/of meer bultjes (kliertjes van Montgomery) op je tepelhoven.

    1. Gevoelige borsten

    Heb je last van gevoelige borsten en/of zijn ze gezwollen? Dan kan dit betekenen dat je zwanger bent. Ook kunnen de aders van je borsten beter dichtbaar zijn. Dit heeft alles te maken met de hormoonschommelingen en de doorbloeding. Gevoelige borsten is een zwangerschapssymptoom maar het kan ook betekenen dat je menstruatie eraan komt. Je borsten zijn vaak het grootst vlak voordat je ongesteld wordt.

    1. Misselijkheid

    Ervaar je misselijkheid en/of hang je regelmatig boven het toilet? Dan kan dit een teken zijn van een zwangerschap. Vaak hebben we het over ochtendmisselijkheid, maar je kunt er ook in de middag en avond last van hebben. Je kunt dit al twee weken na de bevruchting ervaren. Het wordt veroorzaakt door de toename van het zwangerschapshormoon hCG.

    1. Constipatie

    Kun je niet of niet goed naar de wc? Dan heb je waarschijnlijk last van constipatie of obstipatie. Doordat het hormoon progesteron stijgt, werken je darmen een stuk trager. Hierdoor krijg je last van een moeilijke stoelgang.

    1. Vaak plassen

    Moet je om de haverklap plassen en moet je bij het lezen van deze tekst alweer? Dan is het niet zo'n gek idee om morgenvroeg je urine te gebruiken voor zwangerschapstest. Maar waarom moet je nou zo vaak plassen wanneer je zwanger bent? Nou het zit zo: wanneer je zwanger bent, wordt er meer bloed door je lichaam gepompt. Ook bij je nieren. Dit zorgt ervoor dat je blaas sneller vol raakt en je dus naar het toilet moet.

    1. Licht bloedverlies / innestelingsbloeding Wanneer je zwanger wilt worden, is bloed het laatste wat je wilt zien. Toch kan het juist betekenen dat je zwanger bent. Heb je een paar dagen na de ovulatie last van (licht) bloedverlies? Dan kan dit een innestelingsbloeding zijn. De innesteling vindt vaak 5 tot 9 dagen na de eisprong plaats.

    2. Stemmingswisselingen

    Kom je het ene moment niet bij van de slappe lach en kan je het andere moment wel huilen of super chagrijnig zijn? Dit kan een teken zijn van een zwangerschap. Ook bij stemmingswisselingen zijn hormonen de boosdoeners. De hoeveelheid progesteron en oestrogeen verandert en dit kan invloed hebben op je stemming.

    1. Vermoeidheid

    Was je eerst een echte nachtbraker die tot in de late uurtjes opbleef? Maar ben je nu blij dat je na het avondeten naar bed kunt? Dit kan maar zo veroorzaakt worden door een zwangerschap. Het hormoon progesteron, aanstichter van veel zwangerschapssymptomen, zorgt ervoor dat je erg vermoeid kan zijn.

    1. Hogere temperatuur

    Dit kun je eigenlijk alleen merken wanneer je dagelijkse je basale temperatuur bijhoudt voor bijvoorbeeld de basale temperatuur curve. Na je eisprong stijgt je basale lichaamstemperatuur met 0,2-0,5. Wanneer je ongesteld wordt, daalt je temperatuur weer. Ben je zwanger? Dan blijft je temperatuur hoog. Je kunt dit meten met deze ovulatiethermometer

    1. Hoofdpijn

    Ongeveer 40% van de zwangere vrouwen heeft last van hoofdpijn. Dit zwangerschapssymptoom hangt vaak samen met andere symptomen zoals vermoeidheid en misselijkheid. Ook kan stress de boosdoener zijn, er komt natuurlijk veel op je af wanneer je denkt dat je zwanger bent.

    Overige zwangerschapssymptomen

    Naast deze symptomen, kunnen ook andere symptomen duiden op een zwangerschap. Deze symptomen zijn vaak minder bekend, maar kunnen zeker voorkomen. Denk hierbij aan droge ogen, brandend maagzuur, veel boeren, vreemde smaak in je mond, steken in je buik, lage rugpijn en meer vaginale afscheiding.

    Doe een zwangerschapstest

    Ervaar je één of meerdere bovenstaande symptomen? Dan kun je een zwangerschapstest doen om antwoord te krijgen op de vraag: ben ik zwanger? Let hierbij wel op dat een zwangerschapstest voor je NOD (Niet Ongestelheids Dag) niet geheel betrouwbaar is.

    Alles weten over zwangerschapskwaaltjes? Dat kan met onze zwangerschapscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard