1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Ben je klaar voor een tweede zwangerschap? Vier dingen om te checken.

    Gepubliceerd op: 10-5-2020Bewerkt op: 6-1-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 10-5-2020Bewerkt op: 6-1-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Je bent al een ouder van een kindje en hebt de wens voor nog een kleintje. Maar wanneer is het juiste moment? En hoe weet je of je fysiek en mentaal klaar bent voor een tweede zwangerschap? Deze vier dingen helpen je bij het beantwoorden van deze vragen.

    1. Effecten van een eerdere zwangerschap

    Elke zwangerschap is anders dan de vorige. Dat je bij de eerste zwangerschap last had van bepaalde kwaaltjes, betekent niet dat je dit deze zwangerschap weer ervaart en vice versa. In sommige gevallen kan een eerdere zwangerschap effect hebben op een tweede of derde zwangerschap. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het krijgen van een keizersnede. In 2018 beviel 1 op de 6 vrouwen met behulp van een keizersnede. Het is dus belangrijk om te weten welke risico’s dit met zich meebrengt. De meest voorkomende risico’s van een keizersnede voor een tweede zwangerschap en bevalling, in willekeurige volgorde, zijn:

    Dit komt over het algemeen niet zo vaak voor. Een ruptuur van je baarmoeder na een eerdere keizersnede komt bijvoorbeeld maar in 0.2% van de gevallen voor. Het risico op een vroeggeboorte wordt ook maar met 3% verhoogd na een keizersnede. Ook een abnormale hechting van de placenta komt maar in 3% van de zwangerschappen voor na een keizersnede. Ondanks dat deze risico’s heel klein zijn, is het wel belangrijk om in je achterhoofd te houden. Dit kun je altijd bespreken met je verloskundige.

    2. Zorg dat je er mentaal klaar voor bent

    Een tweede zwangerschap is in feite heel erg anders dan een eerste. Naast dat je fysiek veel veranderingen doormaakt tijdens een zwangerschap, doe je dat mentaal ook. In tegenstelling tot de eerste zwangerschap, heb je nu al een kindje waar je voor moet zorgen. Dit kan wat extra stress met zich mee brengen. Bij een eerste zwangerschap kan je je 100% focussen op die zwangerschap, maar wanneer je al een kindje hebt rondlopen dan wordt deze aandacht verdeeld. Merk je dat je dit lastig vindt? Bespreek dit dan met je partner. Volgens sommige vrouwen is het juist een voordeel dat je al een kindje hebt, je hebt namelijk al een beeld hebt bij wat je ongeveer kunt verwachten van de zwangerschap en de bevalling.

    3. Zorg dat je lichamelijk weer in orde bent

    Wanneer je bevallen bent duurt het gemiddeld 6 weken voordat je weer je eerste eisprong hebt, als je borstvoeding geeft kan dit langer duren. Maar je kunt dus al vrij snel weer zwanger raken indien je niet hebt gekozen voor anticonceptie na de zwangerschap. Je lichaam heeft tijd nodig om te ontzwangeren. Ze zeggen niet voor niets "9 maanden op, 9 maanden af." Ook kan je vorige zwangerschap en/of bevalling erg heftig zijn geweest voor je lichaam. Ben je mentaal klaar voor een tweede zwangerschap? Luister dan ook naar je lichaam. Twijfel je? Je kunt altijd in gesprek gaan met je verloskundige tijdens het kinderwensspreekuur.

    4. Laat je niet gek maken door anderen

    "Is het niet tijd voor een tweede", "Toen ik jouw leeftijd had, had ik al drie kinderen", opmerkingen die die ouders van één kindje vaak horen. Laat je vooral niet gek maken door je moeder, vriendin of buurvrouw. Het is belangrijk dat jij en je partner er klaar voor zijn. Is het voor jullie nog niet het juiste moment? Volg dan je eigen gevoel.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard