img

Kinderopvang: waar moet je op letten?

Misschien heb je al eens gegoogled op kinderopvang. Maar liefst 5,5 miljoen hits in een fractie van een seconde. Je denkt de eerste stap te zetten en vervolgens beland je in een woud van hits en advertenties. Logisch dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Misschien is het handiger om even een stapje terug te doen en eerst eens even te lezen over de mogelijkheden qua kinderopvang en over welke dingen je na moet denken. Dat zorgt ervoor dat je net iets nauwkeuriger je zoekopdrachten in de Googlebalk typt. En dan nog: een goed gevoel is in alle gevallen het aller-, allerbelangrijkste!

Welke mogelijkheden

Mogelijkheden genoeg. Misschien heb je zelfs al de aanbieding gehad dat je buurvrouw/achternicht/moeder dolgraag een dagje op wil passen. Dat lijkt wellicht de ideale situatie. Maar besef dat die situatie minder ideaal is als de griep zijn intrede in het oppashuis doet. Of wanneer je opvangadresje tijdelijk leeg is in verband met vakantie. En soms kan het best lastig zijn om aan je eigen moeder te vertellen dat je liever niet wilt dat je kindje vijf koekjes krijgt. Blijf bij je gevoel bij wanneer het gaat om dit soort vriendelijke aanbiedingen. Is dat goed? Fijn! Jij hebt je match gevonden.

Professional

Niet zo’n aanbieding door een bekende? Dan is opvang door een professional een beter idee. En professionals zijn er genoeg. Een nanny aan huis, een au pair, een gastouder met een kleinschalige opvang, of een kinderdagverblijf.
‘En elk nadeel heb z’n voordeel’ om even in Cruijfftermen te spreken. Zo kan een gastouder ziek worden, maar is de opvang kleinschaliger. Een kinderdagverblijf heeft ruimere openingstijden en is altijd open, maar kan grootser overkomen.

Kosten en inspectie

Als je kiest voor een kinderdagverblijf of een geregistreerde gastouder kom je hoogstwaarschijnlijk in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Je kunt via toeslagen.nl uitrekenen of je in aanmerking komt voor deze tegemoetkoming van de overheid.
Het lijkt soms alsof een gastouder goedkoper is dan een kinderdagverblijf, maar je krijgt van de overheid minder terug over het maximum uurtarief van een gastouder. Het uurtarief van een gastouder is opgebouwd uit een combinatie tussen bureaukosten van een gastouderbureau en het uurtarief van de gastouder. Je kunt in het LRKP controleren of een organisatie of een gastouder geregistreerd staat. Ook zijn daar de inspectierapporten van de GGD te zien.
Fijn om alvast wat voorwerk te doen alvorens je gaat koekeloeren.
Oh, en vraag vooral bij vrienden, familie en buren na wat ervaringen zijn.

En dan…

Dan is het de hoogste tijd om rondleidingen te plannen. Maar waar? Wat past bij je? Internet kan een goede bron zijn om alvast een voorselectie te maken.
Bedenk alvast antwoorden op de volgende vragen:
Vind je het fijn als de locatie van de kinderopvang dichtbij je werk of woning is?
Ga je voor horizontale of verticale groepen? In horizontale groepen zitten kinderen van dezelfde ontwikkelingsleeftijd bij elkaar, in een verticale groep zijn dat kinderen met verschillende leeftijden.
Wil je een grote locatie vol mogelijkheden, of liever iets kleiner.
Heb je flexibele opvang nodig?
Wat zijn de openingstijden?
Is er een wachtlijst?
Hoe is de buitenruimte?
Is er voldoende parkeerplek (een maxicosi met een tien maanden oude baby erin is zwaar) Hoe wordt er omgegaan met voeding?
Genoeg dingen om over na te denken.

Oh, en je kindje wordt ook groter. Neem die wetenschap mee in je keuze. Is er een peuterschool op locatie? En als je kleuter-to-be (duurt gelukkig nog heel lang) uiteindelijk naar school gaat, is een bso op de locatie van het kinderdagverblijf heel erg fijn.
En je hoopt het natuurlijk niet, maar als jouw kindje een extra zorgvraag heeft, is het fijn als hij/zij toch terecht kan op het plekje van jouw keuze. Vraag daar vooraf al naar.

Stel nou dat je op papier een perfecte match hebt gevonden, dan nog is en blijft je gevoel het belangrijkste. Plan een rondleiding en ga sfeer proeven.
Smaakt het goed? Dan heb ook jij je match gevonden!

Auteur van dit artikel:
Esther van Veldhuijzen - medewerker kinderopvang
Mijn naam is Esther van Veldhuijzen en de tijd met een steeds groter groeiende buik en alle onzekerheden en keuzes, ligt nog maar net achter mij. Hoe maak je in vredesnaam keuzes als de hormonsters door je lijf gieren? Been there, done that. Ik had het geluk dat ik werkzaam ben bij Kindercentrum Bzzzonder en daarvoor een gastouderbureau heb gerund.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!