1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Ovulatiepijn: zo kun je jouw eisprong voelen

    Gepubliceerd op: 7-10-2020Bewerkt op: 3-15-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-10-2020Bewerkt op: 3-15-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Als je zwanger wilt worden, is het wel zo handig om te weten wanneer je eisprong, ofwel je ovulatie plaatsvindt. Kan je de eisprong ook zelf voelen? Het antwoord is ja! Wat je kunt voelen wanneer je eisprong plaatsvindt, wordt ook wel ovulatiepijn genoemd.

    Kun je je eisprong voelen?

    Wanneer je zwanger wilt worden, zal je waarschijnlijk erg bewust bezig zijn met je lichaam en alles wat erin afspeelt. Daarom kan je ook opeens bewuster worden van wanneer je eisprong plaats zou moeten vinden en wanneer je volgende menstruatie zou moeten komen. Het kan daarom zijn dat je, als je goed oplet, je eisprong duidelijk kunt voelen. Dat is dan natuurlijk het moment waarop je zou moeten proberen een kindje te krijgen!

    Eisprong herkennen

    De eisprong voelt als wat pijn in je onderbuik: een stekend gevoel ter hoogte van een van de twee eierstokken. Je voelt het dus laag onderin je buik, en de pijn of het gevoel is te vergelijken met wanneer je ongesteld moet worden. De ovulatie vindt zo’n 14 dagen voor je menstruatie plaats, dus rond die tijd kun je extra op je hoede zijn om deze ovulatiepijn te voelen.

    De ovulatiepijn duurt vaak maar een paar uur, maar sommige vrouwen kunnen er de hele dag of zelfs meer dan een dag last van hebben. Dat kan hinderlijk zijn, maar gelukkig is deze pijn niet schadelijk.

    Waarom is de luteale fase zo belangrijk tijdens het zwanger worden?

    • Het hormoon progesteron neemt toe, nodig voor een innesteling
    • Het hormoon oestrogeen neemt toe, nodig voor een innesteling
    • Het hormoon oxytocine neemt toe, nodig voor een innesteling

    Naast ovulatiepijn kun je ook merken dat je eisprong plaatsvindt door de volgende redenen:

    • Je hebt veel vaginale afscheiding, wat 3 tot 4 dagen voor je eisprong begint en 1 tot 2 dagen erna aanhoudt.
    • Sommige vrouwen hebben rondom hun eisprong last van misselijkheid, hoofdpijn en rugpijn.
    • Tijdens je ovulatie stijgt je lichaamstemperatuur een halve graad. Hiervoor zou je wel iedere dag je temperatuur moeten opnemen op hetzelfde tijdstip, om te weten wanneer precies je lichaamstemperatuur een halve graad is gestegen. Je kunt je lichaamstemperatuur opmeten met deze ovulatiethermometer.

    Oorzaak van ovulatiepijn

    Het kan dus voelen als menstruatiepijn wanneer je eisprong plaatsvindt. Dit wordt ovulatiepijn genoemd. Wat je voelt is dat in de eierstok een rijp eiblaasje openbarst en er een eicel vrijkomt. Eerst groeit de follikel voordat hij openbarst, wat mogelijk spanning of pijn in je eierstok kan geven. Wanneer de eicel vrijkomt, komt ook het vocht uit de follikel vrij in je buik. Je buikvlies kan hierdoor wat geprikkeld raken, wat een menstruatie-achtige pijn kan veroorzaken. Hierbij kan je ook een klein beetje bloed verliezen, wat door een open gesprongen bloedvaatje kan komen bij het opengaan van de follikel.

    Zwanger worden

    Als je zwanger wilt worden, kan je dat het beste proberen wanneer je eisprong plaatsvindt. Daarom is het handig zo’n 14 dagen voor je menstruatie op je hoede te zijn voor de hierboven beschreven ovulatiepijn. Hiernaast kan je ook je vruchtbare dagen berekenen, of een ovulatietest of vruchtbaarheidstest aanschaffen.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard