1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Babyvoeding uit een potje, of toch maar vers?

    Gepubliceerd op: 7-30-2020Bewerkt op: 6-3-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-30-2020Bewerkt op: 6-3-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Je baby’s eerste hapje is een ontzettende mijlpaal. Babyvoeding uit een potje is dan wel zo gemakkelijk, maar is het ook echt een betere keus voor je baby? Of maakt het niet zo veel uit vergeleken met verse babyhapjes? Dit zijn de voor- en nadelen van babyvoeding uit een potje.

    De overgang naar vaste voeding

    Wanneer je baby tussen de vier en zes maanden is, is het tijd voor het eerste hapje vast voedsel. Hierbij gaat het meestal om een puree van fruit of groente. Dit zijn dan pure oefenhapjes, voor wanneer je baby echte vaste voeding gaat nodig hebben, dat is vanaf zes maanden. Je kunt vanaf het moment dat je kindje vast voedsel mag eten kiezen voor babyhapjes uit potjes of zelfgemaakte babyhapjes. Wat is nu eigenlijk beter?

    Babyvoeding uit potje of zelfgemaakt?

    Je denkt waarschijnlijk dat alles wat uit potjes komt, automatisch minder gezond is. Met babyvoeding is dit echter niet zo, dat bleek uit een onderzoek uit 2016. Uit dit onderzoek bleek ook dat zelfgemaakte hapjes zo'n 26 kcal meer bevatten en 44% meer vet dan babyvoeding uit potjes. Bij 50% van de zelfgemaakte hapjes zat er meer dan het aanbevolen aantal kcal in. Ook bleek dat in babyvoeding uit potjes een grotere variatie aan groenten zat.

    Natuurlijk is het bovenstaande helemaal afhankelijk van wat je in een zelfgemaakt babyhapje stopt. Maar je weet nu in ieder geval wel dat babyvoeding uit een potje niet perse een ongezonde keus is, sterker nog, het is vaak net zo goed als verse voeding. Het voordeel van babyvoeding uit potjes, is dat aan de inhoud ervan is meegewerkt door artsen en diëtisten. Je kunt er dus op vertrouwen dat er rekening is gehouden met de voedingsstoffen die in een potje worden gestopt.

    Alle vitamines blijven gewoon bewaard in babyvoeding uit potjes, en ook moet deze voeding aan strenge eisen voldoen met betrekking tot conserveer- en bestrijdingsmiddelen.

    Voedingsstoffen in babyhapjes

    Wanneer je baby 6 maanden oud is, heeft hij behoefte aan extra voedingsstoffen die hij niet meer uit borstvoeding of flesvoeding alleen kan halen. Vooral ijzer is hierbij belangrijk: dit vind je in ijzer, broccoli, peulvruchten, spinazie, vlees en volkorenbrood. Het is dus belangrijk om bij het kopen van babyvoeding te letten op deze ingrediënten. Ook onverzadigde, goede vetten zijn van groot belang. Met zelfgemaakte babyhapjes heb je het beter in de hand, maar met babyvoeding uit potjes is het ook belangrijk een gevarieerd dieet aan te houden voor je kindje.

    Voor- en nadelen van potjesvoeding

    Potjesvoeding is dus niet zo zeer ongezond, maar er kunnen wel wat andere nadelen aan zitten.

    Nadelen:

    • In een potje worden vaak verschillende smaken met elkaar gemengd, waardoor je baby niet goed kan wennen aan de ‘’echte’’ smaken van de groenten en fruit.
    • De smaak van het hapje kan worden afgevlakt door het steriliseren ervan
    • Je kunt niet eindeloos variëren met smaken zoals je dat met verse voeding zou kunnen doen
    • Babyvoeding uit potje is vaak duurder dan zelfgemaakte hapjes

    Maar er zitten wel de volgende voordelen aan.

    Voordelen:

    • Het kost veel minder tijd: even opwarmen en je bent klaar.
    • Je kunt ze gemakkelijk meenemen onderweg, je hoeft ze ook niet te koelen als ze nog niet open zijn geweest
    • De voedingsstoffen in het potje voldoen aan de behoefte van je baby met een leeftijd die op het potje staat

    Het is sterk aan te raden om te variëren met babyvoeding uit potje en vers gemaakte voeding. Met vers gemaakte voeding kan je eindeloos variëren met de ingrediënten en kun je je kindje kennis laten maken met de ‘’echte’’ smaken van de ingrediënten. Ook heb je dan zelf invloed op de structuur van het hapje, zodat het altijd niet zo ontzettend glad is als uit een potje.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard