1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    De eerste nacht(en) met je baby: verwachtingen en tips

    Gepubliceerd op: 7-14-2020Bewerkt op: 9-7-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-14-2020Bewerkt op: 9-7-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Je bent bevallen en de eerste nacht met je pasgeboren baby breekt aan. Misschien lig je nog in het ziekenhuis, of je bent thuis bevallen. Maar hoe gaat de eerste nacht zijn met je pasgeboren baby? Overdag is de kraamzorg er, maar ’s nachts moet je, of moeten jij en je partner het zelf doen. Wat kun je verwachten tijdens de eerste nacht met je baby?

    Ademhaling baby eerste nachten

    De eerste nacht met je pasgeboren baby is spannend. En het kan ook heel goed zo zijn dat je het een beetje eng vindt. Bijvoorbeeld als je gaat letten op de ademhaling van je baby. Het ademhalingssysteem van je baby is namelijk nog niet helemaal volgroeid. Dit zorgt ervoor dat je baby onregelmatig ademt. Dus soms ademt je baby met redelijk lange adempauzes. Het kan zijn dat je je baby even niet hoort ademen, of je hoort alleen een diepe zucht of geknor. Maar dit is normaal. Geen reden om te in paniek te raken!

    Tip: maak je je echt zorgen en vraag je je af of je baby nog ademt, houd dan je hand zachtjes op zijn borstkas of houd je vinger voor zijn neusje. Zo kun je voelen of hij nog ademt.

    Temperatuur baby

    Het is belangrijk om de temperatuur van je baby op te meten. Meet de temperatuur van je baby wanneer je de luier verschoont. Een normale lichaamstemperatuur ligt tussen 36,5 °C en 37,5°C. Het kan zijn dat je baby koude handjes of voetjes heeft, maar dit zegt niet veel, dit is namelijk normaal. Door in het nekje van je baby te voelen kun je merken of je baby het (te) koud of misschien (te) warm heeft. Het is aan te raden om een thermometer te gebruiken. Is de temperatuur te laag? Leg dan een kruik in het bedje van je baby.

    Tip: als je een kruik gebruikt, leg de opening van de kruik altijd naar beneden richting de voetjes en zorgt ervoor dat de kruik niet direct tegen je baby aan ligt! Leg er een opgerolde handdoek of een plooi van de deken tussen.

    Huilen

    Als je baby huilt is de kans groot dat je baby honger heeft. Geef hem daarom voeding wanneer hij moet huilen. Het is goed om je baby dicht tegen je aan te houden, zodat hij jouw vertrouwde geur ruikt en jouw lichaamswarmte voelt. Dit vindt je baby fijn en de kans is groot dat hij zo ontspant. Het kan zijn dat je baby last krijgt van darmkrampjes. Je baby krijgt namelijk voor het eerst voeding en zijn lichaampje moet er nog aan wennen om dit te verwerken.

    Tip: Je kunt je baby laten ontspannen door zijn buikje te masseren. Doe dit door zachtjes rondjes te wrijven over zijn buikje. Ook kan een warm badje kan helpen of een warme kruik.

    Voeding baby

    Geef je borstvoeding? Dan mag je je baby aan de borst leggen wanneer hij daar behoefte aan heeft. Dus wanneer hij huilt. Normaal gesproken geef je om de 2 tot 4 uur de borst. Er mag niet meer dan 5 of 6 uur tussen de voedingsmomenten zitten. Je baby aan de borst leggen kan vooral in het begin best lastig zijn. Lees hier tips over hoe je je baby het best aan de borst kunt leggen.

    Tip: leg je baby de eerste dagen vaak aan de borst. Zo kan de borstvoeding snel op gang komen.

    Luiers verschonen

    Het beste moment voor het luier verschonen, is voor elke voeding. Je baby heeft zo fijn een schone luier tijdens het voeden. Dit zorgt ervoor dat je baby niet met een vol buikje verschoond hoeft te worden, wat betekent dat er aan hem ‘getrokken’ wordt en wordt bewogen. Het eten kan zo rustig zakken, dat is fijn voor je baby. De eerste ontlasting van je baby is zwart/groen! Dit is normaal.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard