Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

Jouw baby nu vijf maanden

ZP® - Magazine

, 20 November 2017 12:47Laatste update op: 20 February 2020 22:03

Je vraagt je waarschijnlijk iedere dag af wanneer jouw baby eindelijk doorslaapt. Dat is voor iedereen verschillend.

Doorslapen

Doorslapen is een beetje een verwarrende term. Het betekent dat je kindje slaapt vanaf de late voeding tot de volgende ochtend vroeg, in theorie is dat als je baby 6 uren achter elkaar slaapt. Veel baby's slapen die 5 tot 6 uur slapen al in de avond (en niet 's nachts). En dan blijft je nacht nog gebroken. Probeer dus lekker vroeg naar bed te gaan, zodat je in totaal je nodige slaap nog krijgt.

De meeste baby’s worden het eerste jaar nog regelmatig wakker voor een slokje melk en of troost van zijn ouders. In melk, vooral in borstvoeding zitten veel melksuikers die goed zijn voor de rijping van de hersenen. Het is dus heel gezond als je baby nog wakker wordt voor een slokje. Heeft je baby tandjes? Het is goed om deze te poetsten na een nachtelijk flesje kunstvoeding. Als je borstvoeding geeft val je waarschijnlijk zo weer in slaap, bij een flesje ben je wat langer wakker, probeer dit dus wat af te wisselen tussen beide ouders.

Een kind gaat doorslapen als hij daar zelf aan toe is. Bij sommige baby’s gaat dit snel, bij anderen duurt het wat langer. Houd er in ieder geval het eerste jaar rekening mee dat de zorg voor je baby ook in de nacht doorgaat.

Ontwikkeling

Jouw kindje maakt in zijn motorische ontwikkeling gigantische sprongen. Zo leert hij straks zijn hoofd op te tillen wanneer je je baby vast wilt pakken, kan hij dingen vastgrijpen en straks weer loslaten en al heel wat gewicht dragen op zijn beentjes wanneer je hem helpt. '

Waarschijnlijk rolt hij al vanaf zijn buik weer naar de rug en misschien steunt hij al een beetje op zijn armpjes wanneer hij op de buik ligt. In zo’n korte tijd is je baby van een hulpeloos wezentje uitgegroeid naar een minimensje die druk aan het oefenen is om de wereld te ontdekken. Wanneer jij als ouder je baby hierin volgt en kansen biedt, vind je baby het nog leuker!

Spelen

Het is fijn voor je baby als zijn box in de hoek van de kamer staat waar hij vanuit zijn veilige plek alles kan observeren en als hij genoeg prikkels heeft ervaren weer naar een rustige muur kan kijken. Een stuk of 4 speeltjes in de box is precies genoeg voor je baby, zo kan hij afwisselen en raakt hij niet te overprikkelt. Geschikte speeltjes kunnen bijvoorbeeld een rammelaar, ritselboekje, mobiel of een klein gekleurd knuffeltje zijn. Je baby vindt het ook heerlijk om af en toe op een kleedje op de grond te liggen, de omgeving is dan weer anders dan in de box, wissel de plekken maar eens rustig af.

Eten

Rond de 6 maanden kun je beginnen met het introduceren van vaste voeding. Er is nog wel discussie over het tijdstip, soms wordt het vanaf 4 maand al geadviseerd. Vooral bij baby’s die borstvoeding krijgen is het aan te raden deze de eerste 6 maanden nog niet te verstoren. Bij flesvoeding hangt het ook heel erg van je kindje af. Je kunt ook kijken naar de lichaamstaal van je kindje;

  • Toont hij al interesse als jij vast voedsel eet?
  • Als jij eet aandachtig kijken en blijven staren naar je eten of drinken
  • Als jij eet of drinkt gaan smakken of hummen.
  • Als jij eet of drinkt handjes uitsteken richting het eten of drinken. Vingers van de handjes zijn dan vaak gespreid.
  • Bij het aanbieden van eten of drinken het naar zich toe halen met de handjes, mondje openen en hoofdje in de richting brengen van het nieuwe eten.
  • Bij het aanbieden en afhappen van –bijvoorbeeld- de lepel, aandachtig proeven, waarbij het voedsel vaak door de mond wordt bewogen of terug de lippen op.

Er zijn twee methoden om te starten met vast voedsel. Je kunt eten pureren en met een lepeltje aan je baby geven, of je biedt je baby eten aan volgens de Rapley methode. Met de Rapley methode zet je je baby rechtop in een stoel en geef je groente of fruit in reepjes of stukken die hij goed kan vasthouden. Je baby mag zelf op deze stukken sabbelen of kauwen.
Het voordeel hiervan is dat een baby zelf controle houdt over wat er in zijn mond komt en voeding met meer zintuigen kan gaan ontdekken. De kans op een positieve associatie met eten is zo groter, omdat dit voor een baby ontzettend leuk is. Als de voeding niet te hard is, is het niet nodig dat hij al tandjes heeft met deze methode.
Baby’s kunnen zich in zowel vloeibaar als stukjes voeding verslikken, alleen zijn stukjes makkelijker uit te hoesten door hun nog natuurlijke kokhalsreflex.

Samen eten is voor zowel de interactie als het gezond leren eten voor je baby heel belangrijk. Hij wil namelijk heel graag doen wat jij doet! Welke methode je ook kiest, zorg dan je jezelf van te voren goed voorbereidt om onveilige situaties voor te zijn. Laat in ieder geval je eventuele spanning niet blijken aan je baby, want een positieve start met vast voedsel is heel fijn voor het latere eetgedrag van je kleintje.

Weetjes:

Wat je baby kan vastpakken zegt heel veel over de mogelijkheden van het eten van vast voedsel. Baby’s van deze leeftijd kunnen nog geen erwtjes en noten vastpakken, deze zijn ook nog veel te gevaarlijk voor je baby’s mondje. Toeval? Of niet…
Het eerste jaar kan en mag je baby nog niet alles eten. Op internet kun je mooie voedselintroductie schema’s vinden die je helpen bij wat wel en niet geschikt is op welke leeftijd.

Je baby herkent nu zijn eigen naam en weegt misschien al wel het dubbele ten opzichte van de geboorte.

Over een paar weken kun je starten met babygebaren. Je baby kan op deze manier veel eerder beginnen met praten dan dat hij dat met spraak kan. Dit bevordert ontzettend de taalontwikkeling en zorgt ervoor dat je baby, of later peuter, niet gefrustreerd raakt omdat jij hem niet begrijpt.

  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard